Ako rozpoznať kvalitnú hovädzinu
On 28.1.2019 byAk nepatríte k vegánom, alebo vegetariánom a mäso je bežnou súčasťou vašej stravy, tak určite čítajte ďalej. Mäso, ktoré kupujete v obchode, sa síce na prvý pohľad môže tváriť ako čerstvé, veľmi chutné a aj cena na vás môže pôsobiť lákavo. Aby ste však neostali doma prekvapení, alebo ešte horšie, neskončili na pohotovosti, nie je na škodu, ak sa naučíte rozlišovať mäso, ktoré je naozaj dobrej kvality od toho, ktoré má len krôčik ku skazenosti. Bližšie sa pozrieme konkrétne na hovädzinu.
Skontrolovať, ovoňať a ohmatať
- Mäso z kráv a býkov má v prvom rade tmavočervenú, niekedy dokonca bordovú farbu. Ak v obchode natrafíte na mäso, ktoré na prvý ohľad vyzerá skôr oranžovo, alebo je príliš svetlé, ide o prvý náznak toho, že nie je v poriadku.
- Druhým ukazovateľom čerstvosti je to, že mäso sa na povrchu pekne leskne. Akékoľvek obschnuté časti naznačujú, že tento kúsok v obchode leží už dobrú dobu, preto ho určite nekupujte.
- Dôležitá je samozrejme aj vôňa. Mäso nemá v skutočnosti žiaden výrazný zápach. Ak teda zacítite akýkoľvek nepríjemný pach, môžeme takmer s istotu povedať, že mäso nie je v poriadku.
- Otestovať ho môžete aj dotykom. Ak ho na povrchu zatlačíte prstom, malo by sa vrátiť do pôvodnej polohy. Navyše by ste mali cítiť akýsi odpor.
Kvalitu mäsa si môžete predošlými spôsobmi skontrolovať len vtedy, keď ho kupujete v mäsiarstve, alebo pri obslužných pultoch v supermarkete. Tovar, ktorý je balený vákuovo, totiž nemôžete ovoňať, ani ohmatať.
O výzore rozhoduje aj vek zvieraťa
O farbe hovädzieho mäsa rozhoduje aj to, či pochádza z kravy, alebo býka a taktiež od veku zvieraťa. Čím je zviera staršie, tým tmavšiu farbu má aj jeho mäso. V tomto prípade sa ale nejedná o náznak nízkej kvality, alebo toho, že je mäso staré. Napríklad stejky, by sa mali pripravovať z kráv, alebo býkov, ktoré majú minimálne tri roky.